Paul strongman, een van de sterkste mannen in Nederland

Paul strongman, een van de sterkste mannen in Nederland

Sport

Emy Nutrition

Waar komt jouw passie voor sporten vandaan?

Als 6-7 jarige jongen was ik enorm geïnteresseerd in tennis. Mijn vader speelt het al zijn hele leven en zo ben ik er destijds ook ingerold. Van kleine gedreven maar zeer rustige jongen was mijn doel om prof te worden, zoals denk ik de meesten kinderen hebben m.b.t. de sport die ze uitoefenen. Ik mijn tennis “carrière” heb ik dan ook mooie momenten beleefd. Limburgs kampioen worden met ons team, tenniskamp in Giessen (duitsland) en Hradec Králové (tsjechie) tot uiteindelijk nog bonds training.
Wat ik heel erg merk aan mijzelf is dat de sport die ik beoefen daar het liefst al het mogelijke probeer uit te halen wat kan.

Hoe ben je als strongman begonnen?

 Passie voor de sport had ik vroeger als klein kind al. Ik kan mij heel goed herinneren dat toen ik een jaar of 9-10 was het vaker op tv kwam. De bekende namen zoals Ted van der Parre, Paul Smeets en Berend Veneberg kwamen galmden destijds uit de tv 😊
Toen ik in 2013 geswitcht was van sportschool en terecht kwam bij Infinity Fitnez in Eygelshoven werd ik een keer door de eigenaar meegevraagd om in Brunssum te trainen bij Alex Moonen, een van de sterkste mannen van NL (dat hij in 2014 ook daadwerkelijk waar maakte). Na een keer de onderdelen van sterkste man getraind te hebben was voor mij direct de verslaving een feit.
 

Doe je aan strongman competities?  Zo ja welke?

Er zijn normaliter verschillende sterkste man wedstrijden door het jaar heen. Zo zijn er normaal gesproken 4 kwalificatie wedstrijden voor de sterkste man van NL in de -105kg klasse maar zo zijn er ook 4 voor de zware jongens. Dan heeft elke provincie wel een sterkste man wedstrijd die ze organiseren. Als ik zo moet schatten zullen het er ongeveer een 15 wedstrijden in een seizoen zitten.
Mijn beste resultaat was dat ik mij in 2016 gekwalificeerd heb voor de sterkste man van NL finale in de -105kg klasse. Daar ben ik 7de van NL geworden.
 

Wat zijn je fitness doelen voor in de toekomst?

Gewicht doelstelling: hoop een solide 120kg te kunnen aantikken
Deadlift: huidig en dan doel. Laatste zware lift was 250kg (PR staat op 290) doel is om die 300kg grens te bereiken
Squat: Max wat ik hier gedaan heb is 230kg. De laatste trainingsperiode zit ik weer op een solide 200kg. Doel hier is om weer die 230kg aan te tikken of wellicht meer.
Military press: Press onderdelen heb ik op de boomstam een PR van 125kg staan. Met een gewone stang of axle een clean and press van 130kg. Momenteel zijn we hier flink aan het werken om dit na een iets hoger niveau te tillen. Hoop de 130/140 boom te kunnen doen en de 150 met stang.
 

Heb je voordat je strongman werd andere sporten gedaan?

Ik heb ongeveer een jaar of 13/14 tennis gespeeld.
 

Hoe motiveer jij jezelf elke keer om te sporten? Motiveer jij je omgeving ook om te sporten?

Ik heb een baan die vooral mentaal is, dat betekend dat ik na werktijd fysiek nog tot alles toe in staat ben dat is voor mij natuurlijk het eerste grote pluspunt. Ook op dagen dat je beetje moe/slap voelt zet ik toch die knop om omdat ik voor mijzelf de doelstelling gezet heb dat als er wedstrijden in het vooruitzicht zijn ik op en top in shape moet zijn en dat kan alleen door keihard je best te doen en elke training mee te pakken en ervan te leren. M.b.t. de omgeving ik heb nu een kleine ¾ jaar mijn garage omgetoverd tot Venlo’s Strength Garage en ben in het bezit van verschillend trainingsmateriaal dat nodig is om zwaar te kunnen tillen en massa aan te kunnen zetten, maar ook fitter te worden en gewicht te verliezen. Ik bied dan ook mensen mijn hulp aan als ze het moeilijk vinden om over die drempel in de sportschool heen te gaan. Bij mij kunnen ze dan 1 op 1 leren wat ze kunnen doen voor hun specifieke doel zodat ik hun drempel wegneem en ze hun traject voort kunnen zetten in de sportschool.
 
 

Hoe ben je begonnen met het maken van je sport video’s?

Dit is eigenlijk meer gekomen omdat je graag je technieken wil controleren, “was ik wel diep genoeg bij de squat” of “had ik mijn ellebogen wel goed omhoog tijdens de press”. Zo ben ik ook vaker hele trainingsschema’s gaan vastleggen en gaan delen op social media.
 

voeding en supplementen

Emyr Nutrition, Paul strongman, whey, booster

 

Hoe belangrijk is goede voeding tijdens het fitnessen en als strongman zijnde?

Als sterkste man deelnemer moet je heel veel eten. Als je kijkt naar de top atleten die zitten ergens rond die 10.000 tot 12.000 calorieën per dag. Om de interne motor zo goed mogelijk zijn best te laten doen met zwaar tillen en overige forse inspanningen heb ik natuurlijk veel benzine nodig. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk uit mijn dagelijkste eten te halen. Rijst, pasta, aardappelen, biefstuk, kip noem maar op. Maar ook als je aan ontbijt denkt, volle melk, kwark, havermout, pindakaas, banaan. Kijkend naar mijn huidige dag hoeveelheid zal ik momenteel ergens tussen de 6000 en 7000 calorieën zitten.
 

Krijg jij veel vragen over supplementen van jouw volgers, vrienden of familieleden?

Er worden geregeld vragen gesteld over wat ze moeten nemen. Helemaal afhankelijk van de vraag en het doel van die persoon. Als iemand wil afvallen en zeker 3 keer in de week sport wil je ook dat de spieren herstellen dan kun je een shake aanraden voor na de training maar dan moet het wel een whey isolaat bijvoorbeeld zijn iets waar weinig calorieën inzitten. Wil iemand bijkomen dan kun je een mass gainer adviseren. Maar ook geldt dit voor vitamines, wil je ervoor waken dat je minder last van je gewrichten krijgt met zwaar tillen adviseer ik altijd een glucosamine te nemen, wil je ervoor zorgen dat je minder spierpijn gaat krijgen kun je een combi van calcium/magnesium nemen.
 

Adviseer jij ook aan jouw volgers, vrienden of familieleden supplementen?

Ik adviseer ook mijn directe omgeving m.b.t. supplementen. Iedereen heeft andere doelstellingen m.b.t. sport maar sommige supplementen zijn redelijk standaard en kunnen in alle gevallen genomen worden. Wat niet met voeding bereikt kan worden zal ik ten alle tijden onderbouwen met supplementen voor hun. Het standaard verhaal van spierpijn hebben kan redelijk goed behandelt worden door gebruik te maken van magnesium na de training en dit ook regelmatig te nemen. Dan heb je natuurlijk weer magnesium in verschillende vormen zoals liquid magnesium dat wordt sneller opgenomen maar is wel weer een stuk duurder.
 

Welke supplementen gebruik jij ter aanvulling van jouw voeding?

Hele goede vraag natuurlijk, ik probeer veel uit mijn voeding te halen maar wat ik extra neem voor mijn zware trainingen is:
 • Creatine monohydraat
 • Glucosamine
 • Visolie
 • Selenium
 • Magnesium citrate
 • Multi vitamine
 • Vitamine C
 • Vitamine B-complex
 • Zink
 • Whey isolaat
 • Carbonox
 • CBD olie (5%)
 

Wat vind jij belangrijk aan de supplementen die jij gebruikt?

Voor mij is het belangrijk dat ik de juiste supplementen binnen krijg die mijn prestaties kunnen verbeteren maar ook mijn lichaam “sneller” kan doen herstellen. Supplementen die mij helpen een goede nachtrust te geven maar ook die dus in rust mijn lichaam herstellen voor de volgende zware sessie.
 

Wat vind je van de Whey isolate van Emyr Nutrition?

Smaak is fenomenaal, heerlijk romig en krachtig van smaak. Ik maak mijn shakes altijd met volle melk dat maakt het nog een groter succes en maakt het eerder een lekkernij die je dagelijks met veel plezier neemt
 

Hoe smaakt de pre workout van Emyr Nutrition?

Na toch al enkele jaren aan het trainen te zijn en al verschillende pre-workouts getest te hebben moet ik eerlijk zeggen dat deze smaak mij heel erg verrast (positief). Het is een hele frisse smaak dat geen moeite kost om te drinken, zoals sommige pre-workouts. Na 15-20 min merkte ik direct dat mijn hartslag verhoogde en dat ik een intense focus kreeg voor de training.
 

Paul strongman aan de lezers

emyr nutrition atleet booster whey isolate

Wat zou je beginnende sporters adviseren?

Er is heel veel te vinden online over trainingen etc. Stel voor jezelf duidelijk wat je graag zou willen. Je hoort vaak veel mensen “ik ga bulken om sterker te worden” dat doen ze 2 weken en daarna gaan ze cutten.
 • Wat wil je bereiken met je training
 • Neem er de tijd voor, het kost nu eenmaal flink wat tijd om op te bouwen
 • Begin niet direct met te zware gewichten maar let vooral op de techniek
 • Neem je voeding serieus, dus 5-7 keer per dag eten zorg dat je de juiste voeding tot je neemt
 • Laat je niet van je plan afbrengen en proberen bij elke training je max lifts te testen
 

Wat adviseer jij aan startende strongman’s of strongwoman’s 

Zorg dat je in contact komt met iemand die deze sport beoefent en zorg dat je al je vragen beantwoordt krijgt voordat je gaat starten. Wat sommigen namelijk niet in de gaten hebben is dat elke training een forse impact op je lichaam is, heel anders dan het “standaard” uurtje fitness in de week. Om strongman te willen worden vraagt veel discipline en uren werk.
 

Kunnen de lezers meer sport content op je social media verwachten?

Elke week probeer ik zaken te delen omtrent mijn trainingen, daar zien ze een kleine greep uit hoe ik mijn trainingen opbouw en welke groepen ik samen train.
Maar ook wat er gedeeld wordt is de echte sterkste man onderdelen trainingen, van vrachtwagen trekken tot boomstam duwen tot yoke lopen. Hier wil ik de mensen een kleine impressie geven wat zo een trainingsdagje allemaal kan bevatten.

 
 
Terug naar blog

Reactie plaatsen