Eetstoornis

Eetstoornis

Eetstoornis 

Scale

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? 
Hoe ontstaat een eetstoornis en wat zijn de meest voorkomende verschijnselen? 
Hoelang kan een eetstoornis duren? 
Gedachten die je kunt hebben. 
Anorexia nervosa. 

ARFID 
Slot.

 

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?


Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat dit een best serieus onderwerp vindt en heel veel mensen niet weten wat de aanleiding ervan is, hoe mensen er aan komen, wat woorden kunnen doen met een persoon en waar het naartoe kan leiden?

Ik ken een paar meiden en ook vriendinnen die leiden aan een eetstoornis. En zelf vind ik dat best heftig. Ook omdat het gewoon iemand is waar je enorm erg om geeft. Je wilt haar het beste geven en haar de pijn af willen nemen wat zij voelt.

In Nederland is een eetstoornis ook een veel voorkomende ziekten waar veel mensen en natuurlijk ik zelf niet veel van af weten. Als ik vraag aan mensen wat hun zien aan een eetstoornis is dat “meiden” anorexia hebben omdat ze zichzelf te dik vinden en niet eten omdat ze allemaal uit willen zien als een model. Wat natuurlijk echt onzin is er is natuurlijk veel meer aan de hand dan alleen maar dun zijn. Woorden kunnen een grote rol spelen, thuissituaties en nog veel meer en daar wil ik graag achter komen in mijn onderzoek.

Ik ben zelf altijd een moeder persoon wil heel graag deze meiden helpen en laten weten dat ze niet alleen zijn.

Hoe ontstaat een eetstoornis en wat zijn de meest voorkomende verschijnselen?

Een eetstoornis ontstaat door veel redenen.

 

 • Je voelt je onzeker over hoe je eruitziet, je denkt dat je te dik bent of lelijk bent.
 • Je bent bang voor de gevolgen van het eten van bepaalde voedsel je bent bijvoorbeeld bang om te stikken of om overgegeven.
 • Als er steeds mensen tegen je zeggen dat je te dik bent, er niet uitziet of als ze zeggen dat je dat maar niet moet eten omdat je er dik van kan worden.
 • Een eetstoornis kan ook erfelijk zijn.
 • Sociaal media spelen een groten rol hierin.
 • Als je aanleg hebt voor overgewicht ben je misschien bang om dik te worden. Je gaat dan eerder lijnen waardoor je een jojo-effect kunt krijgen.
 • Je wordt steeds banger om aan te komen.
 • Je bent steeds meer bezig met eten.
 • Je vindt jezelf te dik.
 • Je probeert aftevallen door steeds minder te gaan eten.
 • Je gebruikt laxeermiddelen.
 • Je moet elke dag sporten.
 • Na elke maaltijd ga je naar de wc om over te geven.
 • Een verstoord lichaamsbeeld.
 • (Streng) lijnen afwisselen met eetbuien.
 • Verkrachting kan ook een onderdeel zijn.

Ik geef hier veel punten aan wat de meest voor komende gebeurtenissen zijn die meisjes hebben. En het verbaast mij dat ik zelf maar ook andere mensen niet veel weten van deze enorm levensgevaarlijke ziekte. En dat wij nooit mensen moeten oordelen over hoe mensen er uit zien. Je weet soms niet wat hij of zij heeft. Je weet niet wat er in hun leven gebeurt. Mensen hebben altijd een oordeel klaar over andere mensen en ik kan wel zeggen dat we dat minder moeten doen tot bijna niet meer. Maar helaas heb ik daar geen inbreng in. Ik hoop ooit ooit dat dat wel gebeurt.


Hoelang kan een eetstoornis duren?


Een gemiddelde eetstoornis kan 6 tot 7 jaar duren met een spreiding van een half jaar tot tientallen jaren. De weg naar genezing is vaak lang en heeft heel veel tijd nodig bij een persoon. Elk persoon geneest op zijn/haar manier hoe snel dat gaat hoe langzaam dat gaat dat heb je zelf niet in de hand.
Veelal (niet altijd) begint een eetstoornis met een dieet.

Gemiddeld duurt een eetstoornis behandeling zoon 2 jaar mits deze succes vol is.
Soms is intensive behandelingen of klinische opnames goed. In andere gevallen volstaat een wekelijks gesprek met een coach of behandelaar.
De terug val is aanzienlijk de ziekte wordt chronisch bij ongeveer 1 op de 4 mensen.


Belangrijk feitje om te weten:


Heel veel meiden truggelen hiermee is wel zoon 95% meisjes tussen de leeftijd 12 en 18 jaar die hier mee leven. Meer dan 100.000 dames in Nederland en daar komen elk jaar wel 1.300 jonge meiden bij. Van alle stoornissen hebben eetstoornissen het hoogste sterfcijfers met namen anorexia/boulimia. Bijna 4% overlijdt aan deze ziekten dat komt vaak door uitdroging, voedingsstoffen te kort maar kan ook leiden tot zelfmoord. Ongeveer 50% herstelt volledig 30% verbetert gedeeltelijk en 20% hersteld niet.


Gedachten die je kunt hebben.


Gedachtes kunnen een grote rol spelen bij een persoon.
Gedachtes die mensen gezegd hebben over hoe je er uit ziet.
Maar ook zeker over hoe je jezelf ziet en wat je over jezelf denkt wat jij moet doen omdat je dan andere mensen blijer maakt als je dunner zou zijn. Je kan denken ik moet gaan veranderen, ik ben dik en lelijk en mijn dromen komen niet uit als ik niet dun ben.

Sommige meiden die willen wel een taartje eten op een verjaardag alleen hun duiveltje zegt dat dat niet mag, dat ze dat niet mogen eten, omdat dat niet gezond is en het je dik kan maken. En dat hebben ze niet alleen maar op een verjaardag met een stukje taart het is ook met meerderen dingen.

Veel meiden hebben moeite met hulp vragen. Omdat ze dan bang zijn om hun gedrag aan te moeten passen. Door hun eetstoornis voelen ze zich juist goed omdat dat het enige is waar ze de controle over hebben en dat mag niemand van hun afpakken en daarom duurt het verwerk proces ook lang omdat het echt tijd nodig heeft.

Ze zijn ook vaak bang wat mensen van hen vinden als ze een eetstoornis hebben. Dat ze het niet begrijpen, dat ze gestoord is geworden, dat het wel even makkelijk is om eraf van te komen, om gewoon maar even te gaan eten en dat het daarna wel weer beter gaat.


Anorexia nervosa


Het is vaak niet een gebeurtenis die anorexia nervosa zelf uitlokt. Maar hoe je hier mee omgaat als je anorexia hebt kun je moeilijk omgaan met stress. Je probeert problemen uit te weg te gaan door te lijnen om er niet aan te denken.

Wat ze over hun zelf denken.

 • Ze hebben een negatief zelfbeeld
 • Perfectionisme
 • Gebrek aan zelf vertrouwen
 • Faalangst
 • On te vrede zijn over je lichaam
 • Moeite hebben met problemen en het verwerken ervan


De druppel:

 • Stress
 • Mislukken op school of werk
 • Persoonlijke problemen
 • Scheiding van ouders


Mijn collega.

Ik heb een collega die anorexia heeft en mocht haar wat vragen stellen.
En oprecht vindt het zo heftig wat zij heeft meegemaakt en wat zij nog steeds doormaakt in haar leven. Mijn collega werd op de basisschool enorm gepest en door dat is zij zo onzeker geworden. Ze liep ook bij een psycholoog en daar is zij ook achter gekomen dat zij hoog sensitief is en extreem protectionistisch is. Waardoor zij dus zo erg de behoefte heeft aan structuur en dat ze ook heel erg de controle wil. Tussen de overgang van de basisschool naar de middelbare taste ze dat eigenlijk als iets onduidelijks. Evenals dat de relatie tussen haar ouders heel slecht ging en waardoor zij daar geen grip over had en dat zij dacht dat ze der leven kwijt zou raken. Wat zij dan ging doen is de baas spelen over wat zij at. Dat was de enige grip wat zij nog had. Daarnaast kwam dus ook haar opleiding diëtetiek om het hoekje kijken. Wat het voor haar gevoel erger heeft gemaakt. Ze zei ook dat het op de middelbare school en hbo het wel erger heeft gemaakt omdat ze in de pauze haar eten daar kon weg gooien.

Ik vroeg aan der of ze nog met dingen truggelde. En haar antwoord was zo snel en zo heftig dat ze er nog zeker mee truggelde. Het gevoel dat het steeds heftiger wordt. Vooral dat ze nu weer op gewicht is. Denken mensen dat het allemaal wel weer goed gaat. Maar eigenlijk wat ze nu zelf van der vind is dat zij walgt van der zelf, ze durft zich bijna tot niet meer op straat te bevinden omdat zij zich zo lelijk vindt. Ze compenseert het gedrag weer met het eten met weer stiekem niet eten. Ze zegt ook je kan jezelf overal zien in glazen ramen, in deuren, spiegels en zij vergelijkt haar zelf met iedereen. En zij zei tegen mij dat ik dus de eerste ben waar zij dit dus heeft verteld dat het weer terug komt omdat ze op gewicht is. En vind dit heel heftig om te horen omdat je gewoon hoopt dat het met der goed gaat en dat ze geen rot zelfbeeld meer heeft over der zelf. Dat je die pijn van haar wilt afnemen omdat je zo om die persoon geeft.

Ik vroeg ook of haar ouders het door hadden. En natuurlijk hebben je ouder wat door omdat zij dus niet meer ongesteld werd en je wordt steeds dunner in je gezicht. Dat kan je moeilijk verbergen. Daarom werd haar ouders ongerust. Ze hebben der gedwongen om naar de dokter te gaan. (Daarnaast wilden ze ook altijd koken om zo dingen te kunnen controleren en dat viel ook enorm op als het elke dag zo was) ze heeft vaak gezegd dat het stress was en geen anorexia om het zelf ook niet toe te geven. Zelfs dat ze in behandeling was. Haar ouders stonden altijd achter haar omdat hun haar geloofde.


Toen ze bij een diëtist liep moest ze elke week op de weegschaal staan om te kijken of haar lichaam aan het veranderen was. Maar wat gaat er in je hoofd om om iemand met zoon ziekte op een weegschaal te zetten elke week. Mijn collega werd daarom nog meer onzeker en werd der ziekte steeds erger. Dat zij gewoon met stenen in der broek aan kwam en daar over een vette grote trui en liters water op gedronken had om zo wat voller te lijken op de weegschaal. En dat dat dan een verbetering was en zij dat weer aan der vader kon vertellen.

Dit was een kleine samenvatting van haar leven en hoe erg deze ziekte is. Ben zo dankbaar dat ze dit met mij wilden delen.


ARFID.


Wat is ARFID?

Bij deze eetstoornis wil of durf je bepaalde voedsel niet te eten. Hierdoor krijg je weinig voedingsstoffen binnen. Je eet bepaalde voedsel niet. Door de geur, kleur of smaak, temperatuur of hoe het aan voelt in je mond. Bij ARFID hoef je geen ondergewicht te hebben om dit te diagnosticeren. Gedragstherapie is de belangrijkste behandeling als je bijvoorbeeld geen oranje eten durft te eten. Kun je dit op een laag pitje allemaal proberen en daar helpen ze je dan bij. Wat belangrijk is bij deze ziekte dat het niet gaat om het uiterlijk ze willen niet dun zijn en eet daarom niet. Bij deze stoornis gaat het over voedsel zelf.

Ik heb op mijn Instagram een vraag gesteld of ik mensen dingen mocht vragen over een eetstoornis. Ik kreeg van een oud bekende ARFID opgestuurd wat haar dochter dus heeft en zij wilden mij heel graag helpen om meer te vertellen wat deze ziekten met je doet en dit gaat dan ook meer gericht op haar dochter. “Ik zet het een beetje neer hoe onze whatsapp gesprek ging”


Het gesprek:


Manoux: Hoe wist je dat ze ARFID had?


Gast: Ze is autistisch en 1 van de kenmerken was/is dat ze heel moeilijk eet. In Nederland is ARFID nog niet erg bekend. Het is niet “lussik nie” van een peuter. Het was meer. Het was rillen van bepaalde voeding. Stellig weigeren, echt niet durven proberen. Kokhalzen bij bepaalde voedingsstructuur. Ze eet heel eenzijdig. Tegenwoordig kookt ze zelf omdat ik niet elke dag hetzelfde wil voorschotelen. Dus als ze weigert moet ze zelf koken. Als baby heeft ze 9 dagen sondevoeding gehad “is vloeibare voeding die via een slangetje direct in de maag of darm komt” en wij denken dat het daarvandaan komt. Ze heeft een overgevoeligheid in haar mond.


Manoux: Wat eet ze wel en wat eet ze juist niet? En is het ook met soorten drankjes waarbij ze dat heeft?


Gast: Ze eet elke dag brood met hagelslag als ontbijt/lunch. Ze lust geen pitjes dus zo normaal mogelijk brood. Nu komt het… ze eet de korstjes meestal niet maar brood zonder korst begint ze niet aan. “Hagelslag mag alleen maar melk zijn puur spuugt ze uit” Als avond eten Elke dag spaghetti, macaroni of rijst zonder saus. Geraspte kaas en zout doet ze er wel op. Maar fop haar niet met een smaakje door het kookwater. Of een per ongeluk verdwaald stukje groenten (ik roer wel eens in de saus met dezelfde lepel als in haar pan. De laatste tijd lust ze ook af en toe aardappel maar dat mag niet gemengd worden met ander eten. Meestal doe ik het apart op het bord als een voorgerechtje. Dan heb ik het meeste kans dat ze het eet. Fruit eet ze best graag maar dan wel de standaarddingen zoals appel, aardbei en meloen. Groenten wordt steeds minder. Bloemkool en komkommer. Vroeger at ze ook nog wel spinazie en boontjes. Over drinken heb ik ook nog wel een leuk verhaal. Bij mijn ouders drinkt ze melk. Ze noemt dat Zwolse melk. Al neem ik datzelfde pak mee naar huis hier lust ze geen melk... no way... Liever de hele dag dorst dan een slokje ervan nemen. Dat zijn typerende dingen voor ARFID ze creëert een soort angst die zelfs afhankelijk van locatie kan verschillen. Ze was heel klein toen we het echt gingen merken. Ze was niet te verleiden tot iets proberen zoals je kinderen leert eten. Geen toetje als je niet eet. Achteraf was borstvoeding al een groot probleem.


Manoux: hoe voelt zij zich der onder dat ze dat heeft? Kan ze er mee omgaan of wilt ze het wel maar lukt het niet?


Gast: Ze is te jong om er last van te hebben het is nou eenmaal zo. Ze eet wat ze lust en meer niet. Besef van voedingsstoffen die ze nodig kan hebben, gevolgen van eenzijdige voeding is bij haar niet aan orde. Dus is vooral lastig voor mij. Ze hecht geen waarde aan eten. Ze lust een tosti dus als we uit eten gaan neemt ze dat meestal. Ik weet niet beter.


Manoux: hoe oud is ze nu?


Gast: 12 jaar. Maar haar emotionele ontwikkeling leeftijd is ongeveer 8/9 jaar.
Manoux: wel lastig als ouder als je kind zoiets heeft natuurlijk. En natuurlijk ze leert er ook mee leven. Ik hoop voor haar maar ook voor jullie dat het later als ze ouder wordt dat ze meer dingen lekker gaat vinden en durft te eten. Heel erg bedankt dat u mij wilden helpen en vond dit heel interessant dat dat ook een eetstoornis is waar van ik nog helemaal niks vanaf wist.

Elk kind heeft wel een ander variant ik vond dit best interessant dat er ook mensen zijn die zo leven. Dit is natuurlijk een verhaal van 1 persoon maar er zijn natuurlijk ook andere verhalen of hoe anderen mensen leven.


Slot.


Ik vond het verdiepen in dit onderwerp heel interessant. Heb wat nieuws geleerd over een nieuwe eetstoornis wat nog helemaal niet zo bekend is in Nederland. En natuurlijk anorexia wat ik van mijn collega horden wat ik enorm heftig vond om te horen. Hoop gewoon dat de procent verminder de aankomende jaren dat de sterf gevallen verminderen. Dat deze ziekte stopt. Ooit hoop ik dat dat wij met vreugde op deze wereld kunnen leven zonder zoiets vreselijks.

Ik had op Instagram een vraag gesteld of ik meiden wat dingen mocht vragen en bijzonder veel meiden hadden erop gereageerd die met een eetstoornis truggelen.

Manoux.

Instagram : manouxkimmi

Terug naar blog